Tecasi d.o.o.

Krovni prozori

Knauf Insulation

 

Izolacija montažnog pregradnog zida

Osnovna funkcija montažnog pregradnog zida, kao građevinskog dela kod stambenih i poslovnih objekata, je pregrađivanje prostora uz sprečavanje prenosa zvukova i osiguranje protivpožarne zaštite.

Ukoliko pregradni zid deli grejane od negrejanih prostorija, mala vrednost toplotne provodljivosti ispune pregradnog zida (kamena vuna) osigurava potrebnu toplotnu izolaciju.

Kada govorimo o zvučnoj izolaciji pregradnog zida, mislimo na otpor koji pregrada pruža pri prenosu zvuka iz jedne u drugu prostoriju. To se može videti na sledećem primeru:

Pregradni zid bez izolacija i pregradni zid sa izolacijom.

1. ELEMENTI SISTEMA

Sistem izolacije montažnog pregradnog zida izvodi se upotrebom ploča od kamene vune KNAUFINSULATION, koje zbog svojih svojstava osiguravaju toplotnu, zvučnu i protivpožarnu zaštitu.

Sastavni elementi pregradnog zida su: nosiva metalna ili drvena konstrukcija, obloga ploče od gips-kartona i ispuna od kamene vune KNAUFINSULATION.

2. FAZE IZVOĐENJA SISTEMA

A) Pre postavljanja rubnih čeličnih profila koji dolaze na spoj sa podom i zidom, potrebno je nalepiti traku kako bi osigurali dobar spoj. Postavljanje profila nosive konstrukcije na minimalnom razmaku od 600 ili 625mm (u zavisnosti od odabranog proizvođača gips-karton tabli tj. njihovih dimenzija)

B) Sa jedne strane zida postavljaju se gips-kartonske table koje se pričvršćuju za profile nosive konstrukcije pomoću samourezujućih vijaka na propisanom razmaku.

C) Postavljanjem ploča od kamene vune KNAUFINSULATION ispunjavamo propisane zahteve u pogledu zvučne, protivpožarne i toplotne zaštite.

D) Postavljanjem gips-kartonskih ploča samourezujućim vijcima zatvaramo zid sa druge strane

3. OSTALE MOGUĆNOSTI REŠAVANJA IZOLACIJE ZIDA

Zid između grejanih i negrejanih prostorija
Ovaj slučaj rešava se na isti način kao i običan pregradni zid (gore naveden primer) s tom razlikom što treba voditi računa da se na nosivu konstrukciju pregradnog zida, sa strane grejanog prostora, postavi parna brana ALUBAR

Izolacija spoljašnjeg zida sa unutrašnje strane

Ukoliko nije moguće izvesti toplotnu izolaciju sa spoljašnje strane, preporučeno rešenje je izolacija zida sa unutrašnje strane, uz obavezno postavljanje parne brane ALUBAR sa strane grejanog prostora.

Poboljšanje zvučne izolacije zida

Poboljšanje zvučne izolacije zida od tvrdog materijala postiže se postavljanjem dodatnog sloja koji je savitljiv, a zavisno od povezanosti sa zidom (kruto ili elastično) moguće je poboljšanje od nekoliko decibela (5 do 10dB).

 

Nazad na: Proizvodi / Knauf Insulation