Tecasi d.o.o.

Krovni prozori

Knauf Insulation - izolacija spoljašnjih zidova

 

Kamena vuna Knauf Insulation - izolacija spoljašnjih zidova

Osnovna funkcija spoljašnjeg zida kao građevinskog dela stambenog objekta je zaštita prostora od raznih uticaja kao što su: atmosferski (kiša, vetar...), zatim gubitka toplote u periodu grejanja (zima) i pregrejavanja unutrašnjosti objekta u letnjem periodu, kao i sprečavanje prenošenja zvukova spolja u objekat.

Takođe, za spoljašnje zidove veoma je važno da ne dolazi do kondenzacije vodene pare, koja može proizvesti znatno pogoršanje toplotne izolacije zida i prouzrokovati nastanak građevinskih šteta, npr. razaranje strukture zida povećavanjem zapremine kondenzovane vodene pare usred zamrzavanja tokom hladnog perioda.

Ovako izgledaju neizolirani i izolirani zid zimi i leti:

U letnjem periodu, takođe su važne dinamičke toplotne karakteristike spoljašnjeg zida, koje doprinose smanjenju zagrejavanja vazduha u zgradi, a time i potrošnje energije potrebne za rashlađivanje (klimatizaciju).

Sistem izolacije spoljašnjih zidova kamenom vunom KNAUFINSULATION predviđen je kako za novogradnju, tako i za dodatnu izolaciju kod postojećih neizoliranih građevina. Table kamene vune imaju svojstva da osiguraju toplotnu, zvučnu i protivpožarnu zaštitu.

NAPOMENA: Zbog dimenzija i dobre savitljivosti, table su naročito pogodne za obradu zaobljenih delova građevine.

1. FAZE IZVOĐENJA SISTEMA IZOLACIJE

A) PRIPREMA PODLOGE

Na samom početku pregledamo kvalitet podloge (ravnost i neravnine). Ukoliko su odstupanja veća od 1cm na 4m, potrebno je neravnine izravnati dodatnim malterisanjem. Ako se radovi izvode na armirano-betonskom zidu i ukoliko su na zidu ostaci ulja sa oplate, potrebno ih je isprati vodom. Ukoliko je podloga postojeći malter (stara fasada), potrebno je proveriti nosivost. Ukoliko se malter osipa, podloga nije nosiva. Mehaničkim putem (čekićem ili strugačem) skidaju se svi nenosivi delovi, a nosivi se očiste i ukloni prašina.

B) POSTAVLJANJE POČETNE LAJSNE I LEPLJENJE TABLI

Nakon što je podloga pripremljena, određuje se koju početnu lajsnu je potrebno postaviti (prema debljini kamene vune) i ista se pričvršćuje pomoću pričvrsnica (do 3 kom/m). Lepljenje tabli kamene vune izvodi se tako da se građevinski lepak (npr Ceresit CT-85) nanosi na zid ili na tablu kamene vune nazubljenim gleterom. Bolje prijanjanje na podlogu postiže se nanošenjem tj. utiskivanjem lepka direktno na table kamene vune. Visina zubaca gletera mora iznositi min. 12mm. Prilikom lepljenja tabli, važno je obratiti pažnju da se table postavljaju sa pomakom u odnosu na prethodni red (tzv CIK-CAK) i da u spojeve između tabli ne uđe lepak.

C) ARMIRANJE POVRŠINA

Pre nanošenja građevinskog lepka i utapanja staklene mrežice (alkalno-otporne), potrebno je obraditi uglove i otvore. Nakon toga postavljamo armaturnu mrežicu odozgo prema dole utiskivanjem u građevinski lepak čeličnom nerđajućom gletericom. Potom sledi ponovno gletovanje 2. slojem građevinskog lepka, tako da se armaturna mrežica nađe u sredini ili spoljnjoj trećini nanetog građevinskog lepka.

D) IZVOĐENJE ZAVRŠNOG SLOJA

Nakon sušenja od min. 7-10 dana (u zavisnosti od atmosferskih uslova, završnog sloja i preporuka pojedinih proizvođača građevinskih lepkova i završnih maltera) potrebno je najpre naneti na zidove impregnirajući premaz (grund) kako bi se ujednačila moć upijanja površine.
Od završnih slojeva preporučuju se silikati, silikonski ili silikonsko-silikatni završni slojevi minimalne granulacije 1,5mm.

E) DETALJI OBRADE OTVORA I UGLOVA

Kako bi se sprečilo pojavljivanje pukotina, potrebno je na uglove građevine i oko prozora postaviti ugaone lajsne. Zbog koncentracije naprezanja, oko otvora se dijagonalno postavlja staklena mrežica dimenzija 20x40cm. Preklopi trebaju biti minimalno 10cm.

F) FINALNI IZGLED FASADE

Ukoliko je izrada termo-fasade rađena pridržavajući se gore navedenih pravila, završni izgled - presek fasade trebalo bi da izgleda kao na sledećoj slici:

a) spoljašnji zid
b) građevinski lepak - 1. sloj
c) kamena vuna Knaufinsulation
d) građevinski lepak - 2. sloj sa armaturnom mrežicom
e) građevinski lepak - 3. sloj
f) impregnirajući predpremaz
g) završni dekorativni malter

 

Nazad na: Proizvodi / Knauf Insulation