Tecasi d.o.o.

Krovni prozori

Knauf Insulation - Izolacija potkrovlja

 

Izolacija potkrovlja

Najekonomičniji način dobijanja novih stambenih prostorija je preuređenje tavanskih. Zahtev koji se postavlja sa tačke zdravog i prijatnog boravka u ovakvim prostorijama je korektna toplotna i zvučna izolacija, dok je sa tačke sigurnosti ovakvih prostorija takođe važna i protivpožarna izolacija.

Sve gore navedene zahteve postižemo upotrebom izolacijskih ploča od kamene vune KNAUFINSULATION u kombinaciji sa drugim materijalima (folije-parne brane, paropropusne-vodonepropusne folije i završne obloge od gips-karton tabli) koji su sastavni delovi sistema za izolaciju potkrovlja.

Pozabavićemo se ukratko svakom od kategorija potrebnih za ugodan boravak u preuređenim prostorijama potkrovlja.

1. TOPLOTNA IZOLACIJA

Kako bi osigurali zdrav boravak u potkrovlju, potrebno ga je zimi zaštititi od hladnoće i prekomernog gubitka toplote, a leti od velikih vrućina. Sve to postižemo pravilnom primenom odgovarajuće debljine termoizolacije u zavisnosti od klimatske zone u kojoj se građevina nalazi. Kamenu vunu KNAUFINSULATION postavljamo na način tako što ploče izrežemo 1cm šire od raspona između rogova, kako bi zbog svojstva elastičnosti ploča dobila efekat samonosivosti. Za prekrivanje toplotnih mostova koje predstavljaju rogovi, između nosive potkonstrukcije unutrašnje obloge (drvene letve ili limeni nosači) koristimo takođe ploče kamene vune KNAUFINSULATION. Preporučljivo je između završne obloge i parne brane postaviti vazdušnu komoru koja obavezno mora biti povezana sa spoljašnjim prostorom preko ventilacionog otvora (sistem ventilisanog krova).

MODELI VENTILISANOG I OBIČNOG KROVA

Često se postavlja pitanje da li između sekundarnog pokrivača (npr. OSB ploče) i izolacijskih ploča kamene vune, ostaviti ili ne vazdušnu komoru za provetravanje krova i stvaranje tzv. ventilisanog krova. Oba ova načina (sa ili bez vazdušne komore) su ispravna, ali se moraju izvesti na različite načine koji su prikazani u donjim primerima:

A) Potkrovlja bez direktnog provetravanja toplotne izolacije

1. završni krovni pokrivač
2. letve i kontra-letve
3. paropropusna vodonepropusna folija (T-VAPOFAST ili DIFBAR)
4. kamena vuna KNAUFINSULATION 1. sloj
5. kamena vuna KNAUFINSULATION 2. sloj
6. nosači gips-karton tabli
7. parna brana ALUBAR
8. gips-karton ploče


B) Potkrovlja sa provetravanjem toplotne izolacije

1. daščana podloga (OSB ploče ili brodski pod)
2. vazdušna komora (ventilirajući sloj vazduha)
3. kamena vuna 1. sloj
4. nosači gips-karton ploča
5. kamena vuna 2. sloj
6. parna brana ALUBAR
7. gips-karton ploče


2. PROTIVPOŽARNA I ZVUČNA IZOLACIJA

Uzimajući u obzir činjenicu da je krovna konstrukcija uglavnom od drvene građe, vrlo je važno da materijal kojim se potkrovlje izolira bude negoriv. Ukoliko je potkrovlje rešeno sistemom ventilisanog krova (sa vazdušnom komorom) vrlo je bitna negorivost izolacijskog materijala zbog mogućnosti eksplozivnog širenja plamena. Sistemi sa gips-karton pločama i kamenom vunom KNAUFINSULATION osiguravaju dovoljnu dozu protivpožarne zaštite.

Što se zvučne izolacije tiče, laboratorijska ispitivanja pokazala su da sistem izolirane krovne kosine koji je obložen kamenom vunom KNAUFINSULATION debljine 180mm i oblogom od gips-karton tabli daje indeks zvučne izolacije R koji ispunjava propisane zahteve u pogledu zaštite od buke.

3. DODATNA IZOLACIJA POTKROVLJA SA SPOLJAŠNJE STRANE

Ukoliko već imamo uređeno potkrovlje, a premalu debljinu toplotne izolacije, primenom ploča od kamene vune KNAUFINSULATION možemo izolirati potkrovlje sa spoljašnje strane (dodatna izolacija).

Nakon što smo na rogove postavili tvrdo presovane ploče kamene vune, sledi postavljanje paropropusne vodonepropusne folije DIFBAR ili T-VAPOFAST. Na kraju se postavljaju uzdužne i poprečne letve, pa završni sloj krovnog pokrivača (npr. kombinacija OSB ploča i Tegole Canadese).

 

4. PREDNOSTI UPOTREBE PROIZVODA “KNAUFINSULATION”

1. Ušteda - Kamena vuna KNAUFINSULATION štedi energiju i novac

2. Toplotna zaštita - Kamena vuna je izvrstan toplotni izolator

3. Zvučna zaštita - Kamena vuna ima visoku sposobnost apsorpcije i prigušenja zvuka

4. Protivpožarna zaštita - kamena vuna je optimalan izbor klase gorivosti A1, sa temperaturom topljenja iznad 1.000 stepeni Celzijusa

5. Zaštita životne sredine - Kamena vuna doprinosi zaštiti životne sredine jer ne sadrži opasne materije.

 

Nazad na: Proizvodi / Knauf Insulation